STROKOVNA EKSKURZIJA PARTNERSTVA LAS ZASAVJE

V četrtek, 19.10.2023, smo se v okviru vsako-letne strokovne ekskurzije LAS mudili v slovenski Istri, in sicer smo si ogledali primere dobrih praks (delujočih, uspešnih in inovativnih praks) na območju LAS Istra.

Najprej smo si v Ankaranu ogledali dosežke operacije Čez slani travnik – Obalna pešpot med naseljem in Sv. Katarino. V okviru ureditve obalne pošpoti je bila urejena telovadnica na prostem, javna razsvetljava in urbana oprema. Sledil je ogled Centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja v Izoli.

V Kopru, ki je bila naša naslednja postojanka, so nam predstavili dva projekta: “FOLPO- Fini okusni Lokalni Proizvodi” in “Kulinarična ponudba lastne ribe in ekološke hrane na katamaranu Stella Maris”. V Kopru sem nam je pridružil tudi predsednik vodilnega partnerja, ki nam je predstavil delo vodilnega partnerja – Središče Rotunda so.p. Koper.

Sledila je pot v Šmarje, kjer smo si pogledali projekt Smart villages Padna – Šmarje. Gre za projekt povezovanja med vinarji, oljkarji ter predstavitev bolj racionalnega kmetovanja in trženja proizvodov s pomočjo novih tehnologij. V Šmarju se nam je pridružil tudi predsednik LAS Istre mag. Andrej Medved.

Po ogledu Šmarij smo se zapeljali še v eno krajevno skupnost, Padna, kjer smo si ogledali njihov Turistično-informacijski center, prav tako nam je bila predstavljena strategija razvoja tega kraja, ki se osredotoča na participativnem načrtovanju ukrepov, potrebnih za razvoj trajnostnih turističnih produktov.

Strokovno ekskurzijo smo zaključili na Kmetiji Pribac oz. Restavraciji Idila, kjer smo imeli kosilo, prav tako pa nam je lastnik te restavracije predstavil še primer dobre prakse – Mladi prevzemnik kmetijskega gospodarstva in investicijo v linijo proizvodnje vina.