V zasavski regiji iz naslova 0,5% dohodnine zbrali več kot 81 tisoč EUR

Letos je iz naslova dela dohodnine za donacije 149 upravičencev iz zasavske regije prejelo nekaj več kot 81 tisoč EUR, povprečno 543 EUR na organizacijo ali 9,17 EUR na donacijo. Glede na prejšnje leto se je v regiji število donacij povzpelo na 8.837 in se tako povečalo kar za 720 donacij.

Katere organizacije iz zasavske regije so bile najbolj uspešne in koliko sredstev so zbrale?

  • 5.270€, 491 donacij KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER SVEA ZAGORJE, Zagorje ob Savi
  • 2.308€, 131 donacij KOŠARKARSKI KLUB LITIJA, Litija
  • 2.019€, 156 donacij ROKOMETNO DRUŠTVO RUDAR, Trbovlje
  • 1.595€, 263 donacij PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO DOL PRI HRASTNIKU, Hrastnik

Vir: Finančna uprava RS

Kako pridete na seznam upravičencev?

Kot nevladna organizacija ste upravičeni do dela dohodnine, če imate ali pridobite status v javnem interesu. Če bi bili radi na seznamu prejemnikov donacij iz naslova 0,5% dohodnine za leto 2021 morate status v javnem interesu pridobiti do 31. 12. 2020

Zakaj pridobiti status v javnem interesu?

Nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu, imajo zaradi statusa delovanja v javnem interesu kar nekaj ugodnosti. Poleg prejemanja donacij iz 0,5 % dohodnine jim lahko občine v brezplačno uporabo dajo svoje prostore, prednost imajo tudi pri javnih razpisih ipd.

Kako do statusa v javnem interesu?

V okviru Regionalnega centra NVO bo v torek, 17. 11. 2020 ob 17. uri potekala brezplačna online delavnica Pridobitev statusa v javnem interesu in Zakon o nevladnih organizacijah, kjer boste izvedeli vse o tem kako pridobiti status v javnem interesu in kaj bi moralo vedeti vsako društvo, zavod in ustanova o Zakonu o nevladnih organizacijah.

Program:

  • Kakšni so pogoji za pridobitev statusa nevladne organizacije v javnem interesu, kako se ta status razlikuje od dosedanjega statusa društva v javnem interesu in kdo lahko takšen status dobi?
  • Kaj zakon pomeni za invalidske, humanitarne in druge organizacije, ki imajo status delovanja v javnem interesu po »posebnih zakonih«, kot sta Zakon o invalidskih organizacijah in Zakon o humanitarnih organizacijah?
  • Katere pogoje mora organizacija izpolnjevati, da se šteje za nevladno organizacijo?
  • Katere pravice in ugodnosti prinaša zakon nevladnim organizacijam? Ter kakšno podporo predvideva zakon za nevladne organizacije?

Dodatne informacije in prijave: http://consulta.si/novice/online-delavnica-pridobitev-statusa-v-javnem-inter/3441