STROKOVNA EKSKURZIJA PARTNERSTVA LAS ZASAVJE

V soboto, 19.10.2019 je potekala strokovna ekskurzija Partnerstva LAS Zasavje, na katero so bili poleg pogodbenih partnerjev vabljeni tudi sodelujoči rokodelci, ki so sodelovali v operaciji sodelovanja Zgodbe rok in krajev.

Pot nas je vodila na idrijsko-cerkljanski konec, kjer nas je najprej sprejela predstavnica LAS s CILJem Darja Lahajnar, ki nam je na kratko predstavila sam LAS s CILJem ter njegove specifike, nekaj besed pa je namenila tudi predstavitvi izvajanja programa CLLD v tem programskem obdobju. Sledil je ogled meščanskega in podeželskega čebelnjaka, ki sta bila obnovljena v sklopu operacije sodelovanja MED-O-VITA.

Sledil je ogled širšega projekta “Tržnica”, s predstavitvijo prostora za promocijo in trženje idrijsko-cerkljanskega podeželja ter projekta “Coworking Idrija”, ki je nastal v okviru skupnih projektov LAS. Po okusni malici, ki je bila lokalno naravnana (jedli smo smukavc in ocirkovko) smo se pod vodstvom lokalnega vodnika odpravili na sprehod po mestnem središču Idrije in spoznali zgodbo o nastanki in razvoju najstarejšega slovenskega rudarskega mesta, prav tako pa smo si ogledali tudi glavne znamenitosti, trge in slavne zgradbe.

Nadaljevali smo z vodenim ogledom Topilnice Hg, ki zaokrožuje pot od rude, ki se začne v Antonijevem rovu do kapljiv živega srebra, ki se zaključi v Topilnici Hg.

Strokovno ekskurzijo smo zaključili na Pr Jureč, kjer smo si najprej na Jurečevi šupi (skednju) ogledali bogato muzejsko zbirko strojev, naprav in vsakdanjih predmetov iz kmečkega življenja, potem pa še okrepčili z dobrim kosilom, ki je bil zopet pripravljen “z lokalnim pridihom”.